Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)
In de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort zal een team handhavers van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM tijdens specifieke acties patrouilleren op het grondgebied van Beringen en overtreders beboeten. De gemeenteraad keurde deze samenwerking op 10 januari goed. We willen de strijd tegen zwerfvuil verder opvoeren. De huidige aanpak resulteerde vorig jaar in 218 vaststellingen van overtredingen rond zwerfvuil en sluikstort. De extra handhavers zijn een aanvulling op onze huidige middelen, zoals de mobiele camera’s en de gemeenschapswachten. Door het actieterrein uit te breiden, willen we zorgen voor een net en leefbaar Beringen.

Meteen beboeten
Steden en gemeenten kunnen gratis een beroep doen op deze extra handhavers ter ondersteuning van hun lokaal beleid. Zo geeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de gemeenten een duwtje in de rug om zwerfvuil terug te dringen. De lokale besturen en de OVAM werken samen een aanpak op maat uit, waarin de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de milieudienst en de lokale politie betrokken worden. De zwerfvuilhandhavers werken als GAS-vaststellers volgens het lokale politiereglement.

Specifieke acties
De eerste actie in samenwerking met de handhavers van de OVAM vindt in het voorjaar plaats. De focus ligt dan op Beringen-centrum en meer specifiek de Lutgartsite, het busstation en de omgeving rond de scholencampus. Zwerfvuil en sluikstort is een gekend probleem in Beringen. Tot nu toe focusten we op informeren en sensibiliseren, maar vanaf het voorjaar gaan we ook GAS-boetes opleggen. Tijdens de op voorhand aangekondigde acties zelf zullen de zwerfvuilhandhavers in burger patrouilleren en trachten overtreders op heterdaad te betrappen. Bovendien zijn ze ’s avonds en in het weekend inzetbaar.